Brudgummens klädsel - Förr



 brudgummen forr

Vid bröllop förr i tiden var det viktigt att klä sig i högtidliga och passande kläder. Brudgummen kunde låna soldaternas medaljer för att se extra grann och imponerande ut.




I början av 1800-talet kunde brudgummen även låna prästens svarta kappa vid vigseln. Denna bars tillsammans med ett bar svarta byxor. Under den vita eller kulörta sidenvästen bar brudgummen skjortan som bruden sytt samt en vit fluga vid skjortkragen. I västfickan det obligatoriska fickuret. På fötterna bars stövlar och på händerna vita handskar som ofta var silkesbroderade.

Brudgummens hatt var en viktig statussymbol och kunde smyckas med röda bandrosor, hattkedja av silver eller med fint broderade eller vävda band. Under själva vigseln hölls hatten av en brudsven, eller den hängdes upp så att alla kunde se den.

Käppen var också en statussymbol som brudgummen hade med sig på hästryggen som tecken på sin värdighet. Den hade ofta en röd bandrosett påknuten.

Under senare del av 1800-talet blev fracken det borgerliga högtidsplagget och de kom efterhand att användas av brudgummar inom alla samhällsklasser vid kyrkbröllop.

På 1960-talet blev det populärt med mörk kostym vid vigslar men idag har åter fracken blivit det mest populära plagget för brudgummen även om långkavajer som bonjour och frockcoat är på stark frammarsch.


Senast uppdaterad måndag 5 september 2011 kl. 19:38