Bröllopsdansen - Förr

brollopsdans
Sep 05 2011

Bröllopsdansen – Förr

Bröllopsdansen var förr ett ”måste” på ett bröllop. I regel var det prästen som öppnade dansen med bruden. Alla bröllopsgästerna, män, kvinnor som barn, skulle dansa med brud och brudgum.

Det var en heder att få dansa med brudparet och att avböja en dans var helt uteslutet. Kunde man inte dansa, fick man gå några varv på dansgolvet tillsammans med bruden eller brudgummen. Paren dansade för sig medan de övriga gästerna såg på.

Polskan var vanlig på bondbröllop under 1700-talet. Menuetter eller äldre medeltida dansformer var vanligt längre tillbaks i tiden.

Att gifta sig var ofta mycket kostsamt för brudparet. Ett sätt att bättra på brudparets ekonomi, var att ge danspengar. Det var vanligt i stora delar av vårt land, och var ett komplement till den ordinarie gåvocermonien. Det gick till så, att när bröllopsgästerna hade dansat med brud eller brudgum, överlämnade de en summa pengar. Storleken på bidraget var valfritt, men oftast gav man bara småslantar.

Ibland kunde bröllopsdansen avslutas med ett upptåg där de gifta och ogifta stred om brud och brudgum. En sed som symboliserade att makarna nu övergick från de ogiftas till de giftas krets.

Festen, Traditioner